Blog, Svarun World

ZBOGOM MESU ILI KARNEVAL

Jeste li znali da lat. „carne vale“ znači zbogom mesu?

Nisam ni ja, i zato ću vam sada ispričati priču  o najstarijem i najpoznatijem karnevalu na svijetu, onom Venecijskom.

Kako postoji više tumačenja početaka Karnevala u Veneciji počinjem sa najstarijim zabilježenim spominjanjem samog imena.

Još 1094. dužd Vitale Faliero, prvi puta službeno spominje naziv Venecijanski Karneval i to u smislu izdavanja dekreta o sigurnosnim mjerama tijekom tjedana koji predhode Korizmi.

Po drugom tumačenju, Venecijski karneval započinje svoju povijest davne 1162, proslavom pobjede nad Urlichom II od Travene.

U nekom od manjih ratova, koji su se vodili  diljem Europe, bio je zarobljen zajedno sa svojih 12 vazala, pa pušten pod jednim, pomalo neobičnim uvjetom. Svake naredne godine, u određeni četvrtak, morao je platiti danak Veneciji, u koji je između ostaloga bio uključen i jedan bik i 12 svinja.

Bez suvišnih povlačenja paralela u brojkama, samo ću još reći da bi pristigli bili zaklani na Trgu Svetoga Marka pred svekolikim pučanstvom. Taj je događaj bio popraćen općim slavljem, plesom i muzikom po gradskim ulicama, tj. mostovima, krijesovima i sveopćim veseljem.

Iako se datumi približno poklapaju, nije u potpunosti jasno kada je praktično svećenstvo to gošćenje uspjelo namjestiti pred sam početak Korizme i pravo odricanje od mesa sljedećih 40 dana.

 I tako je naše “zbogom mesu„   postalo upravo, to i Karneval.

A, ako ste mislili da se sve ovo ne može povezati sa Rimskim carstvom i drevnim obredima  Saturnalija, varate se.

Iako je priča fascinantna, i seže još dalje, do Navigium Isidis i Egipta, ostaviti ću je za neki drugi blog.

Nošenje maski vuče porijeklo iz tih davnih, poganskih obreda, ali je prihvaćeno u svim slojevima društva.

Jedan od razloga je upravo to što je maskiranje omogućavalo miješanje klasa, bogatih i siromašnih, plemstva i pučana.

Ali, to nije sve. Na ovaj način bilo je moguće rugati se vlasti, ismijavati neke nove ili stare zakone i općenito komentirati  sve ono što se u politici i društvu dešavalo, a nije bilo uputno javno se tome suprotstavljati.

Najraniji dokument u kojemu se izričito spominje nošenje maski potječe iz 1268. i to je, potpuno očekivano, još jedan zakon. Ovaj puta odnosi se na zabranu provođenja raznih aktivnosti i igara maskiranim ljudima. Samo, da spomenem, jadna od tih igara kojima su se zabavljali mladi plemići odjeveni u klaune, bilo je bacanje jaja napunjenih ružinom vodicom na dame koje bezbrižno  šeću.

Nisu sva maškaranja bila tako bezazlena. Godine 1339, donesen je još jedan zakon. Ovaj puta bilo je strogo zabranjeno maskiranim ljudima posjećivati samostane, pogotovo ako su imali oličena lica i nosili perike i lažne brade. A sve zato jer je postalo popularno da razbojnici , pa čak i ubojice nose maske.

Kako su žitelji Venecije, prvenstveno sjajni trgovci, 1436. g.  donesen je statut koji točno propisuje vrste maski, materijale i načine izrade. Originalne maske mogli su izrađivati samo venecijski majstori koji su bili cijenjeni umjetnici izuzetno ugledni u društvu.

U opreci tome, tijekom 16. i 17. st. su razni duždevi i zakonodavna tijela pokušavali zabraniti nošenje maski, ali naravno ljudi su ih to više nosili i u tome uživali.

Do 18. st. Karneval u Veneciji razvio se do neslućenih razmjera. Trajao je 6 mjeseci, a Venecija je postala jedan od najposjećenijih Europskih gradova. Danonoćno ste se mogli zabavljati, plesati , kartati se i kockati, sudjelovati u cijelom nizu raznih igara i aktivnosti, manje ili više zakonitih.

Jedan od svjetski poznatih likova Venecije toga doba je zloglasni zavodnik Giacomo  Casanova, čije  avanture  nas još dan danas opčinjuju.

1797. Venecija je pokorena od strane Francuza, a Karneval je odmah zabranjen. Ta je zabrana još više osnažena  kada je 18. siječnja 1798. Austrija preuzela vlast nad gradom i tada su ukinuta sva slavlja, rituali, predstave i bilo što u vezi s karnevalom

Karneval je iščeznuo na gotovo 200 godina!

1979. vraćen je Venecijski Karneval u svojoj punoj slavi čineći još jednom prekrasnu Veneciju svjetskim središtem karnevalskih zbivanja.

A 200 godina pauze, donijele su neočekivanu naklonost, pa čak i ljubav prema kostimima iz 18. st. I pravim venecijanskim maskama.

Tako danas nije samo Venecijski Karneval najpoznatiji na svijetu, već su i njegove maske potpuno drugačije od onih u ostatku svijet koji se voli maskirati.

Ostavljam vas sa ovom izuzetno pojednostavljenom verzijom priče i u nadi da će svatko od nas, bar jednom pronaći onu pravu na ulicama i kanalima besmrtne Venecije.

IZVORI:  ITALY MASK, VIVO VENETIA,THE CULTURE TRIP, HISTORY CHANEL

Back to list