Blog, Svarun World

ZAŠTO NOSITI ZELENO ZA DAN SVETOG PATRIKA ?

Odgovor je vrlo jednostavan, zato da vas ne vide vilenjaci!

A ne želite da vas opaze vilenjaci, zato što čim vas vide odmah vas počnu štipati i izvoditi razne druge vragolije!

Tako barem govore irske legende, a kako je danas dan svetog Patrika, krenimo od početka.

TKO JE SVETI PATRIK

Vjeruje se da je umro 17.3 461.g. i odgovoran je za širenje kršćanstva zelenim brežuljcima Irske. Najpoznatija legenda kojom je utkan u svako irsko srce je da je tadašnjim poganima objasnio sveto trojstvo (Oca, Sina i Duha) na vrlo razumljiv način pomoću lišća djeteline.

 Negdje u 9. ili 10. stoljeću su ga već toliko voljeli i poštovali  da je, iako 17.3.  pad u doba korizme , dozvoljeno propisno slavlje i čašćenje uz muziku, ples i tradicionalnu slaninu i kupus.

PRVA PARADA

Na današnji dan 1601. g. održana je prva parada povodom dana svetog Patrika, i to u Americi, točnije španjolskoj koloniji nama poznatoj pod imenom Florida.

Više od cijelog stoljeća kasnije na isti datum, nostalgični irski vojnici koji su služili pod engleskom zastavom umarširali su u New York u čast svoga svetca zaštitnika. Od tada parade u njegovu čast postaju sve veće, raskošnije i brojnije.

New Yorška parada je i najstarija i  najveća. 150 000 učesnika prati više od 3 miliona gledatelja na njihovom putu od 2,4 km.

Gotovo su jednako poznate i one koje se održavaju u Bostonu, Savannah, Philadelphiji i  Chicagu, gdje je od 1962.g. toga dana čak i rijeka zelena.

To je slavlje postalo toliko popularno da se proširilo cijelim svijetom (gotovo kao i raseljeni Irci). Danas se obilježava i u Kanadi, Australiji, pa čak i u Japanu, Singaporeu i Rusiji.

ŠTO VILENJACI IMAJU S TIM?

Vuku porijeklo iz starih keltskih vjerovanja o vilama, maleni su, obučeni u zeleno i vrlo, vrlo nestašni. Neki bi ih čak proglasili i lukavim prevarantima, a poznati su po pijančevanju, psovanju i odavanju drugim porocima. Tijekom svog dugog života nakupljaju blago koje obično skrivaju u korijenju drveća. Ako ga uspijete uloviti i iz njega izmamiti obećanje da vas odvede do blaga, postati ćete jako sretni.

Druga priča govori o leprikonima koji su izrađivali cipele za vile i skrivali svoje zlatnike u ćupove koje bi zakopali na kraju duge. I ovi su prevrtljivi i jako zeznuti za uhvatiti, ali ako vam to ipak pođe za  rukom, ispuniti će vam tri želje da ga oslobodite.

Upravo tu priču, iako pomalo prilagođenu iskoristio je Walt Disney za film kojim je učinio irske vilenjake planetarno popularnima i zauvijek vezanima za dan st. Patrika.

A o tome da se u tom filmu pojavio nepoznati Sean Connery i na sebe privukao pažnju ljudi odgovornih za agenta 007, nekom drugom prilikom.

Izvori: History.com, Pexels, Wikipedia, Unsplash

Povratak na popis