Svarun World

ZAŠTO FARBAMO JAJA I ODAKLE ZEC?

Koliko ste se često pitali zašto ljudi diljem svijeta farbaju jaja za Uskrs, ali nikad baš nije bilo dovoljno vremena „uguglati“ i provjeriti?

Evo nekoliko teorija, a vi izaberite onu koja vam se najviše sviđa.

MARIJA MAGDALENA I CRVENO JAJE

Nama najbliža, svakako je legenda o Mariji Magdaleni.

Treći dan nakon Isusovog raspeća, krenula je prema pećini u kojoj je bilo njegovo tijelo i nosila  košaru punu kuhanih jaja za žene koje su na tom mjestu oplakivale Isusa. Kada je došla do grobnice i našla pomaknut kamen sa ulaza, a unutrašnjost praznu,  jaja u košari su postala sjajno crvena.

Druga, malo poznatija, nam govori kako je Marija Magdalena rekla rimskom caru Tiberiju da je Isus uskrsnuo, a ovaj je odgovorio Krist je uskrsnuo jednako koliko je i ovo jaje crveno, pokazujući pri tome jaje na stolu ii jaje koje je držala Magdalena (nije točno utvrđeno). Pogađate, čim je to izgovorio, jaje je pocrvenilo.

U slavu tog događaja, prva jaja koja su se bojala, bila su crvena.

DRUGA CRVENA JAJA I MARIJA

Druga legenda govori o Mariji, Isusovoj majci. Kao što znamo bila je prisutna prilikom Kristovog raspeća, iako ne znamo zašto je imala košaru s jajima.

U jednoj verziji, Isusova krv koje ja kapala po jajima ih je obojala u žarko crveno, a u drugoj Marijine suze dok je molila rimske vojnike da ne budu toliko okrutni.

Nevažno čemu smo se priklonili, opet imamo prva jaja crvene boje.

PROSLAVA PROLJEĆA

Da ne bismo mislili da i ova tradicija nema dublje korijene od početaka kršćanstva, krenimo još dalje u prošlost.

Sve stare religije su na neki način obilježavale početak proljeća. Buđenje prirode, završetak zime, dolazak sunca i topline, vrijeme sjetve, ponovnog obnavljanja i rođenja. Kako se iz jaja rađa novi život, nije čudno što su se baš ona vrlo često koristila u obredima i ceremonijama, ali i poklanjala lijepo ukrašena i obojana.

Nije na odmet niti spomenuti Eostrae, anglo-saksonsku božicu proljeća i plodnosti, koja će na kraju bloga biti važnija nego što mislite.

KRALJEVSKA TRADICIJA

Čini se da je i engleska kraljevska obitelj imala želju za bojanjem jaja.

Kralj Edvard I od Engleske je u 13. st. za jedan Uskrs naredio da se ni manje, ni više, nego čak 450 jaja ukrase zlatnim listićima i podijele unutar njegovog kućanstva kao uskršnji pokloni.

PODRUČJE STARE MEZOPOTAMIJE

Prvi kršćani koji su pokrenuli i održavali tradiciju bojanja jaja, naravno u crvenu, bili su sa područja stare Mezopotamije, a izgledno je da je to mjesto odakle je crkva preuzela, i kasnije i proširila tradiciju bojanja uskršnjih jaja.

 Prema nekim povjesničarima, to radimo bar od 13.st. S obzirom da je bilo zabranjeno jesti jaja tijekom Korizme, s vremenom smo ih počeli sve više i ljepše ukrašavati, ne bi li tako obilježili kraj posta i proslavili Uskrs.

ŠTO S TIM IMA ZEC

Sad kad smo utvrdili same početke farbanja pisanica, ostaje nam još otkriti odakle je došao zec.

Zar ne bi trebala biti kokoš ili u najmanju ruku neka druga ptica koja nese jaja?

Osobno, bila bih sklona optužiti Amerikance za zeca koji nosi šarena jaja, vjerojatno pod utjecajem svih filmova i crtića koje sam godinama gledala.

Ali, nije sve tako jednostavno,  i oni su uvezli zeca. Došao je k njima iz Europe, točnije iz Njemačke.

Sjećate se božice Eostrae, par rečenica ispred?

 S obzirom da je ona božica plodnosti, uzela si je zeca kao simbol, vjerojatno zbog brzine kojom se zečevi razmnožavaju. Kako je jaje bilo simbol ponovnog rođenja, vrlo smo lako došli do zeca koji nosi jaja, a ostalo je povijest.

Sad kad znamo zašto nam zec nosi ofarbane pisanice, ostaje mi još samo zaželjeti vam sretan Uskrs i dobar tek!

Povratak na popis