Blog, Svarun World

VALENTINOVO – ZANIMLJIVE CRTICE KOJE JOŠ NE ZNATE

svarun-world-blog-valentinovo-naslov
svarun-world-blog-valentinovo-naslov

Kako se od naših svetaca očekuje da budu poprilično zaposleni u onozemaljskom životu, tako i Valentin nije samo zaštitnik zaljubljenih, zaručnika i dobrih brakova (kao da s tim ne bi imao dovoljno posla) , već je i svetac pokrovitelj pčelarstva, putovanja, i vjerovali ili ne, kuge i epilepsije, tj. bolesnika.

A, kao što i priliči, razne dijelove našega sveca naći ćete razbacane diljem Europe , od njegove lubanje izložene u jednoj od rimskih bazilika st.Marije, preko Češke, Irske, Škotske i Engleske do Francuske.

Kako sam se malo udubila u istraživanje, tako sam nailazila na sve zanimljivije činjenice.

Svetac kojega službeno slavimo 14. veljače je sveti Valentin Rimski, tako je nazvan da bi se razlikovao od bar tucet drugih Valentina s popisa. Naime, od 2. do 8. st, Valentin ( lat. Valentinus = moćan, snažan), je bilo izuzetno popularno ime u Rimskom carstvu, što čini neizbježnim cijeli niz svetaca istog imena, pa čak i jednog papu.

POVIJEST, LEGENDE I GLASINE

Za našeg svetog Valentina nije potpuno sigurno je li bio jedan čovjek ili su u nedostatku ideja,  iz života dvojice, trojice  složili jednoga. Poprilično je sigurno da potječe iz 3. st. i da je obavljao tajna vjenčanja. Navodno je završio kao zarobljenik nekog plemića kojemu je izliječio slijepu kćer i time prisilio cijelo kućanstvo da se obrati na kršćanstvo, što je rezultiralo njegovim zarobljavanjem.

I drugom Valentinu se pripisuje nešto slično, ali taj je bio čak biskup, i to iz Turna. Na žalost, kako je već uvriježeno za ta stara vremena, oba su skončala odrubljenih glava, s tim da je onaj prvi prije mučenja, uspio izliječenoj plemkinji poslati poruku potpisanu sa „tvoj Valentin“, pogađate, 14. Veljače.

Da ne bih dalje nabrajala previše raznih Valentina i Valenta, još ću samo dodati tvrdnje povjesničara oko povezanosti  poganskog slavlja  Luperkalija koje se obilježavalo 15. veljače kao festival plodnosti posvećen rimskom bogu šuma i livada Faunu.

Iako su Luperkalije preživjele čak do kraja 5. st, tada su u potpunosti zabranjene  kada je papa Gelazije I proglasio službeno dan svetog Valentina 14. veljače.

Tu  veza starorimskih božanstava i Valentinova ne prestaje. Na mala vrata provukao se jedan rimski bog, Kupid, bog ljubavi koji je danas najčešće prikazivan motiv na čestitkama za Valentinovo. Zacijelo ste svi upoznati sa slatkim, bucmastim, golim anđelom koji odapinje ljubavne strijele na ljubavnike koji ništa ne slute?

svarun-world-blog-valentinovo-flamingo

U to su se vrijeme ukorijenile diljem Europe mnoge slične romantične ideje , pa je djelo  zaokupilo pažnju mnogih i čini se, da je rođeno Valentinovo, donekle slično ovome koje mi znamo.

Najstarija sačuvana  poruka za Valentinovo datira iz 1415.g. To je pjesma koju je napisao Charles, vojvoda od Orleansa svojoj ženi , a poslao ju je iz zatvora Tower u Londonu.

Na žalost svih romantičara, čini se da priču o Valentinovu  možemo povezati tek sa kasnim Srednjim Vijekom i engleskim pjesnikom Geoffreyjem Chaucerom. Ne postoje nikakvi dokazi da se Valentinovo slavilo dok negdje oko 1375. taj pjesnik nije napisao djelo u kojemu povezuje dvorsku ljubav između vitezova i plemenitih dama koja se nije mogla ostvariti  (uglavnom jer su dame već bile udane) i sredinu  veljače i , vjerovali ili ne, sezonu parenja ptica.

I konačno, 1537. engleski kralj Henry VII kraljevskim dekretom je proglasio da će Valentinovo biti državni praznik, a slaviti će se 14. veljače.

Do sredine 18. stoljeća diljem svijeta je postalo  uobičajeno da ljubavnici i prijatelji izmjenjuju čestitke i poklone na ovaj dan.

CIJENA LJUBAVI

svarun-world-blog-valentinovo-2

Čini se da se oko 19 biliona dolara troši na poklone za Valentinovo i to samo u Americi, a od toga dobar dio odlazi na 36 miliona bonbonijera u obliku srca.

Muškarci troše duplo više od žena na cvijeće i poklone za Valentinovo. Više od trećine njih se izjasnilo da , ako mogu birati, ne žele dobiti poklon za ovaj blagdan. Manje od 20% žena bi se s tim složilo.

svarun-world-blog-valentinovo-crvene-ruze

Više od 220 miliona ruža se uzgaja za Valentinovo, 67% muškaraca ih kupuje, a čak 61% njih je izjavilo da bi rado primilo ruže na poklon za ovaj blagdan.

Više od 10 miliona vlasnika kućnih ljubimaca će ove razveseliti poklonom za Valentinovo !

To nas dovodi i do zadnjeg podnaslova

O PČELAMA I PTICAMA

Kompanija Durex objavila je da im se promet poveća između 20 i 30 % u dane oko Valentinova, pa shodno tome ne čudi činjenica da se u ožujku proda više testova za trudnoću nego i u jednom drugom mjesecu u godini.

I za kraj, 14. veljače 1929. g. Penicilin je predstavljen svijetu kao izuzetan lijek za venerične bolesti poput sifilisa.

S obzirom da živimo gotovo sto godina kasnije imamo nove bolesti protiv kojih tražimo lijekove, nove načine na koje šaljemo čestitke i nove poklone koje darujemo.

Jedino što je ostalo isto je Sveti Valentin koji nas već više od tisuću godina za to nadahnjuje.

Izvori: CNN Money, Wikipedia, History Chanell, Vjerske činjenice, Google, College Sex Talk

Back to list