Blog, Svarun World

ŠTO JE STIL

Style is a simple way of saying complicated things.

-Jean Cocteau-

Koliko vam se puta dogodilo da prebirete po svom nakrcanom ormaru i na kraju ustanovite da nemate što obući?

Ne poznajem ženu koja nije bila u toj situaciji, bez obzira koliko je odjeće u ormarima i bez obzira o kojoj se prilici radilo.

Nemamo vremena za kombiniranje onoga što imamo, zamaraju nas gužve u trgovinama i dosadna ponuda, ali nekako, uspijemo u prolazu zamijetiti ženu koja izgleda i „nosi se“ sjajno.

Čak nije u pitanju  ima li skupu odjeću i torbu, a i vidi se da nije upravo izašla iz frizerskog salona.

Onda, što je to na njoj što nam je privuklo pogled?

Stav, pojava, način na koji ona misli sama o sebi  i na koji se predstavlja svijetu – njen  STIL.

Mnogi vjeruju da se stil odnosi samo na garderobu, i tu se uvelike varaju.

Stil govori kako se pojavljujemo  u svom životu. Kako se pojavljujemo, govori o tome kako  sami sebe vidimo, a kako se vidimo, tako i oblikujemo svoj život.

STYLE IS A REFLECTION OF YOUR ATTITUDE AND YOUR PERSONALITY – Shavn Ashmore

Naš stil se očituje u uređenju doma i ureda, knjigama koje čitamo, u hrani koju volimo i načinu na koji ju pripremamo. Izražavamo ga u odgoju djece, poslu koji radimo, hobijima koje volimo. Iskazujemo ga u odnosu prema roditeljima, prijateljima i svim ostalim ljudima kojima se okružujemo.

Jednostavnije je reći da stil izražavamo kroz sve što radimo, volimo i biramo.

Iz toga možemo zaključiti koliko je stil važan i na koje sve načine nadilazi puko odijevanje.

Ali, s obzirom da nam je najbliskije odjeću poistovjetiti sa stilom, evo nekoliko jednostavnih crtica koje nam uz malo truda mogu pojednostaviti odnos sa našim vlastitim ormarom.

PLANIRANJE – na prvi pogled vrlo je jednostavno. Kupiti samo ono što mi treba da upotpunim bar jedan komad iz ormara koji sada nemam s čim nositi. ( Hmm, dakle ne kupiti onu fenomenalnu vestu koja je baš na sniženju, ali nositi ću je tek kad malo smršavim, možda iza Uskrsa…)

INSPIRACIJA – danas je svijet jako malen i nema toga što ne možemo naći na Instagramu, Facebooku ili  općenito na internetu. A ponekad je dovoljno prošetati po gradu ili pogledati neku seriju da bismo dobili nove ideje

Kad nismo sigurne, treba se OBUĆI VIŠE – odjeća nam u pravom smislu riječi može biti oklop kojim ćemo se zaštititi (i ne možete mi reći da to niste doživjele)

NAPUSTITI CONFORT ZONE – svima je jasno što to znači, a opet za svaku od nas je drugačije.

Mislim da ovdje treba reći samo – KRENITE

MODNI DODACI – obavezni su , jer dobra torbica, ili sjajne cipele, neobične rukavice ili nakit – upravo je to ono što nas izdvaja od drugih

CAPSULE GARDEROBA – mala kolekcija relativno klasičnih komada koji se mogu kombinirati međusobno, ali i sa ostatkom sadržaja ormara

CIPELA SA IZJAVOM – svaka od nas trebala bi imati bar jedan par cipela kojima svijet stavlja na pravo mjesto, a to je, pod svoje noge

WOW KOMAD – nije važno da li je to nešto usko i kratko, ili dugačko i zatvoreno, šareno ili potpuno crno, ali svaka od nas treba baš takav jedan komad odjeće u kojem zna da izgleda fenomenalno i spremna je za sve izazove

OBLIK TIJELA – bez obzira jesmo li mršave ili punije, niske ili visoke, imamo li lijepi dekolte ili prćastu guzu, jednostavno moramo znati svoje dobre strane i to pokazati odjećom. Isto je tako važno znati prikriti svoje nedostatke (ili ono što mislimo da jesu)

GODINE SU SAMO BROJ – važno je kako se osjećamo i što želimo reći time što smo odjenule, a ne oblačiti se u nešto što netko drugi smatra primjerenim našim godinama.

Svaka od ovih točaka zaslužuje posebnu pažnju, ali o tome više nekom drugom prilikom.

Za sada vas ostavljam s riječima velikog  Ralpha Laurena

STIL JE VRLO OSOBAN. NEMA NIKAKVE VEZE S MODOM.

ONA PROLAZI BRZO, A STIL OSTAJE ZAUVIJEK.

Izvori: Stylish Women, Style Clinic, Tonya Leigh, Pexels, Unsplash

Back to list

Related Posts