Blog, Svarun World

PRIČE IZA NAJPOZNATIJIH KOKTELA 2.dio

Ljeto je tek počelo, a lipanj nas nemilice proganja ovim afričkim vrućinama.

Moguće je da oni koji su se uspjeli dočepati plaže ne naručuju baš SEX ON THE BEACH, ali nama koji smo zaglavili na pregrijanom kontinentu zvuči sjajno.

Za ovaj koktel slobodno možemo reći da je poprilično mlađahan, s obzirom da potječe iz 1987.g, a nastao je na plažama Floride.

Legenda kaže da je distributer rakija od breskve izazvao barmene diljem Floridskih plaža da izmiješaju najsjajnije moguće piće bazirano na njegovoj rakiji.

Pobjednički bar je u breskvu dodao vodku, sok od naranče, Grenadine i predstavio Sex On The Beach, tako nazvan u čast dvije stvari po kojima je Florida najpoznatija, plaže i seks.

COSMOPOLITAN

Još jedna američka mješavina oko koje se našlo mnogo neidentificiranih samozvanih tvoraca. Dakle, potječe iz Minneapolisa, South Beacha, San Francisca, sa Manhattna, pa čak i iz Massachusettsa.

U koktel Kamikaza koji je nastao 40-tih g. prošlog stoljeća kao sjećanje na japanske pilote samoubojice, je dodan sok od brusnica i nastao je Cosmopolitan. S obzirom na jednostavnost recepta, moguće je da je više ljudi došlo na istu ideju, nekako u isto vrijeme.

Iako Kamikaza znači Božanski vjetar, a takav mu je i okus, Cosmo je danas daleko popularniji što može zahvaliti Carrie Bradshaw i njenim prijateljicama.

MOONWALK

Možda ne tako poznat, ali ima predobru priču da bi ga izostavili. Naravno, samo ime govori nam o čemu se radi.

1969. g. legendarni barmen Joe Gilmore kreirao je ovu mješavinu šampanjca, soka od greipa, Grand Marnier likera i par kapi ružine vodice.

Upravo taj koktel bio je ono što su Buzz Aldrin i Neil Armrstrong prvi ljudi na Mjesecu, popili u čast svog izuzetnog putovanja.

Da ne bi mislili da su samo Amerikanci sposobni napraviti sjajne koktele, evo jednog Europskog izuma

BELLINI

Giuseppe Cipriani osnivač poznatog Venecijanskog Harry’s Bara izmutio ga je 1934.g. pomiješajući pire bijelih bresaka iz Verone sa desertnim vinom Proseccom.

Iako se danas često radi sa šampanjcem, ružičasta boja koju je Cipriani dobio podsjetila ga je na talijanskog renesansnog slikara Giovanni Bellinia, i u čast njemu i njegovim slikama koktel je nazvan Bellini.

Nakon što smo svašta isprobali, za jutro poslije nam još jedino ostaje BLOODY MARY.

Najvjerojatnije je da je prvi puta zamiješana još ranih 20-tih godina u Harry’s New York Baru u Parizu, a nakon što je ukinuta prohibicija dospjela je i na Manhattan u pravi New York.

Postoji i povijesna priča koja nas vraća u 1550-te i vladavinu nemilosrdne engleske kraljice Mary I, poznatije kao „Bloody Mary“ zbog svojih okrutnih mjera protiv protestanata.

Klin se klinom izbija, pa se tako i mamurluk najbolje liječi, pogađate alkoholom. Iako, ovaj koktel nije nastao kao lijek za jutro poslije,  da li zbog soka od rajčice, Tabasca, celera, začina ili zaista od vodke, ljudi vjeruju da im to pomaže.

Živimo u vrijeme kada je svijet postao malen i gotovo da nema toga što ne možemo nabaviti, pa tako i pića koja su se još našim roditeljima činila egzotična. Isto je i sa receptima za razne alkoholne mikseve koji su sada ponovno izuzetno popularni.

Pripremite si hrpu leda, operite prašinu s čaša na koje ste zaboravili i izmiješajte si nešto zabavno. Živjeli!

Povratak na popis