Svarun World

NAKIT

Definicija za nakit glasi „skupni naziv za dekorativne predmete kojima čovjek ukrašava svoje tijelo i odjeću“ – kakav šturi opis za nešto toliko sveobuhvatno, a opet, itekako točan. 

S obzirom da ne postoji dio tijela na koji se ne može staviti neki oblik nakita i na povijest kićenja staru gotovo kao i mi, ovo je tema kojoj ću se često vraćati, nadam se, na obostrano zadovoljstvo.

Vjeruje se da je najstariji pronađeni nakit na svijetu, nakit našeg pračovjeka iz Krapine. U nedavnim preispitivanjima nalazišta pronađene su pandže orla za koje se pretpostavlja da čine elemente ogrlice ili narukvice.

 Zamislite samo, neandertalski nakit star više od 135 000 godina!

U Izraelu su pronađene školjkice puževa izbušene tako da se mogu nanizati, a stare oko 110 000 godina, za čim slijede Marokanske špilje s nakitom starim oko 80 000 g. i Južna Afrika s ukrasima starim 75 000 godina.

 A ostalo je povijest…

Nakit je neizostavan dio svih kultura, a osim što je naglašavao status i bogatstvo, nerijetko se nosio i kao zaštita od zlih sila i u iscjeliteljske svrhe, a ako se malo pozabavimo alternativom,  još i danas nismo daleko od toga s obzirom na karakteristike koje posjeduje poludrago kamenje i razni metali.

Počeli smo ga nositi kao predmete koji su pridržavali odjeću (kopče, igle i broševi) ili odmicali kosu sa lica ili vrata (trake i kopče). Ni danas nije u potpunosti izgubljena praktična uporaba npr. nošenja sata koji nam pokazuje vrijeme ili klipse za novčanice, ali nakit današnjice ima iznad svega estetsku i izražajnu vrijednost. Nosimo ga da se uklopi u naš outfit, da „podigne“ malu crnu haljinu ili upotpuni neki komad odjeće, njime želimo izraziti svoju ličnost i stavove, čak i pripadnost nekom pokretu i grupi, ali svakako i pokazati financijski status i/ili našu sposobnost da slijedimo modne trendove i budemo „in“.

Nakit nosimo i iz sentimentalnih razloga, jer smo ga dobili na poklon ili naslijedili od drage osobe, podsjeća nas na neka mjesta koja smo posjetili ili na dobra, stara vremena. Poklanjamo ga za rođendane, vjenčanja, godišnjice i druge obljetnice, diplome, rođenja, krstitke i krizme, iz ljubavi, pažnje, pa čak i potrebe.

Kristali, minerali, drago i  poludrago kamenje, plemeniti i poluplemeniti  metali, školjke, koralji, biseri, drvo, kosti, perje, koža i cijeli niz različitih prirodnih i umjetno stvorenih materijala danas se koristi u izradi nakita koja se tijekom povijesti iz obrta pretvorila u umjetnost, ali i industriju.

Industrija koja se bavi proizvodnjom modnog nakita trenutno ima promet veći od 400 bilijardi dolara godišnje, a od toga na luksuzni nakit otpada svega oko 50 bilijardi. Vidimo da kako vrijeme odmiče, naša potreba za ukrašavanjem samih sebe nimalo ne posustaje, a zašto i bi?

S nakitom se osjećamo lijepo, opušteno, pa čak i sigurno. Nosimo ga skrivenog, pri tome uživajući ili ponosno ga pokazujući svima koji žele vidjeti.

Kako god odlučili, za svakoga od nas postoji neki komad nakita bez kojega nismo cjeloviti. Nešto što nas upotpunjuje, bez čega ne izlazimo iz kuće, nešto što nam nosi sreću i u što vjerujemo da mora biti s nama.

Povratak na popis