Blog, Svarun World

KAKO (uz minimalni trošak) PROMIJENITI SVOJU SPAVAĆU SOBU

Jedina univerzalna formula za uređenje našeg boudoira je da, od svih prostorija u stanu, baš ta mora biti naše utočište. Ta bi prostorija trebala biti mjesto na kojem sanjamo, odmaramo, liječimo se i volimo.

Evo nekoliko ideja pomoću kojih možete promijeniti sadašnje stanje na nešto malo više svoje.

KREVET

Naravno, krevet je u prvom planu, a vjerojatno je i najveći komad koji privlači pažnju  u svakoj spavaćoj sobi. Osim što smo sklone kupiti novu posteljinu i dodati još koji jastuk ili drugačiji prekrivač, većinom nam ne pada napamet mijenjati krevet.

A, ipak, to je vrlo jednostavno i silno efektno.

Dovoljno je promijeniti uzglavlje, ili na ono već postojeće dodati nešto novo. Internet je prepun raznih ideja od jednostavno posloženih dasaka koje se mogu prebojati, preko polica koje se slože umjesto uzglavlja, pa do starih vrata, prislonjenih uza zid kraj uzglavlja.

RASVJETA

Uz promjenu uzglavlja odmah vežemo i noćne lampice. Ako su do sada stajale na noćnom ormariću, nađite za njih novo mjesto na polici koja je sada vaše uzglavlje.

U spavaćoj sobi je ljepše imati više manjih izvora svjetla, nego jedan veliki luster koji će blještati. Sigurno bi se lijepo uklopila i kakva visoka podna lampa. Pogotovo, ako imate dovoljno mjesta za fotelju u kojoj volite čitati.

Ako se odlučite za nove lampice, možda vam se svide zidne. Ne moraju nužno biti postavljene na zid, već se mogu montirati na novo uzglavlje za koje ste se odlučili.

NOĆNI ORMARIĆ

Uz krevet obično stoji  noćni ormarić. Nekad je sve to dolazilo u kompletu  i očekivalo se da su obje strane kreveta identične.

Ali, ni vi i on niste isti, pa zašto bi ormarići morali biti?

Ako imate staru stolicu iz bakine kuhinje koja je ostala sama i niste sigurni što s njom, a ne možete ju baciti, evo vam dio rješenja. Obojite  ju kako vam se najviše sviđa i stavite na nju svjetiljku, knjige, budilicu ili što god vam treba. U istu svrhu može poslužiti i tronožac, neka klupčica na kojoj ste možda do sada držali cvijeće na balkonu, ali i stara škrinja ili drvena kutija.

PODNOŽJE KREVETA

Kad smo već kod škrinja i raznih vrsta kutija spustimo se u podnožje kreveta. To je uvijek praktično mjesto za komad namještaja na koji će se odložiti odjeća ili na kojemu će čekati jutarnji ogrtač i još jedna deka.

Relativno je uobičajeno da je to  klupica. Dakle, ako ju imate, možete ju samo iznova tapecirati i/ili joj obojati noge u boju koja vam se najbolje uklapa.

 Danas je jako popularan namještaj od starih paleta, pa se od njih može napraviti nova klupica. Ne treba ju čak niti tapecirati, samo dobro izbrusiti. Ispod nje, možete parkirati par kutija ili koju košaru.

Ali ako imate, ili možete nabaviti malo veću drvenu škrinju, ona bi se pokazala daleko funkcionalnijom. A još ako je stara, kad ju uredite, mogla bi postati komad kojega jako volite i njime se ponosite.

OSTALO

Ako imate dovoljno prostora, tu ispred kreveta, bi se baš lijepo uklopio  tepih ili prostirka za pod. Možda bi ih više voljeli sa strane kraj kreveta, a možda ih sada imate, i ovaj mali make over je prilika da ih se riješite.

Kao još jedno osvježenje možete postaviti nove zavjese. Ili, stare skupite prema sredini da budu gušće postavljene, a sa strana objesite dva komada draperije.

Ponekad je dovoljno i sve poskidati i otvoriti pogled u svijet uz neku biljku koja će na taj način dobiti novo mjesto.

Na zidu spavaće sobe trebalo bi biti mjesto za ogledalo. Ne moram vam govoriti koliko je praktično imati ga tu gdje je i većina ormara i gdje se oblačite.

Ako vam je samo jedno dosadno, stavite nekoliko manjih, strateški raspoređenih.

Što god budete mijenjali, samo o jednom vodite brigu.

To je vaš prostor namijenjen da u njemu uživate.

IZVORI: MODSY, THE SPRUCE, Architecturaldigest

Povratak na popis