Blog, Svarun World

HRANA BOGOVA

Znate li što je Hrana bogova ili Theobroma cacao?

Kakaovac, biljka iz koje se dobiva čokolada, najrasprostranjenija slastica na svijetu.

Čokoladoljupci pojedu i popiju godišnje više od tri milijuna tona kakaa u raznim formama čokolade. Od toga najviše u Americi i Europi, a prednjače Švicarci, Nijemci i Irci, dok se Belgijanci ponose time da se na aerodromu u Bruxellesu proda više od 800 tona belgijske čokolade godišnje. Iz svega toga vidimo da je čokoladni posao vrlo unosan, a navodno dostiže vrtoglavih 75 milijardi dolara godišnje prodaje.

Iako se o čokoladi mogu pisati knjige, a i jesu, evo nekoliko zabavnih zanimljivosti koje, uz preporuku autorice, treba čitati uživajući u čokoladnom kolaču, sladoledu ili čak likeru od čokolade.

Već znamo da raste negdje oko ekvatora i da potječe iz Južne Amerike, točnije jugoistoka Meksika i područja rijeke Amazone. Ali danas su najveća uzgajališta kakaovca na Obali Bjelokosti, čak 40% svjetske proizvodnje.

Na drvu kakaovca rastu plodovi veličine manga i svaki od njih sadrži pedesetak sjemenki koje se moraju ručno izdvojiti iz ploda da se ne bi oštetile.

Sušenjem i daljom obradom dobivamo nusproizvod koji se zove nib, a tek iz njega kakao i čokoladu.

 FUN FACTS

Sama riječ čokolada – chocolate, potječe od riječi „xocolatl“ iz jezika Azteka, a koja znači „gorka voda“.

U ono vrijeme kakao je imao potpuno drugi okus, ali bio je dovoljno dragocjen da su plemena Maja i Azteka sjemenke kakaovca koristile kao platežnu valutu.

Kroz povijest, to se ponovilo samo još jednom, ali ne sa sjemenkama, već s pravim pločicama čokolade, u Američkom ratu za neovisnost, kada su vojnici ponekad dobivali čokoladu umjesto novčane isplate.

Kad smo već kod vrijednosti čokolade, najskuplja čokolada ikad prodana je Cadbury pločica stara 100 godina na dan prodaje 2001.g.

Ta je čokolada bila prisutna u prvoj ekspediciji Kapetana Roberta Scotta na Antarktik, a prodana je za nevjerojatnih 687 američkih dolara.

Čokoladno mlijeko je izmišljeno na Jamajki, u ranom 18.st., kada su domoroci ponudili irskog botaničara Sira Hansa Sloanea čistim kakaom, ali on ga nije mogao piti drugačije nego pomiješanog s mlijekom.

1847.g. je stanoviti Joseph Fry, zajedno sa sinom proizveo prvu čokoladu u pločici, a „majka keksa s čokoladnim komadićima“ (koji su nastali sasvim slučajno 1930. kada joj se komadi čokolade u maslacu nisu otopili do kraja), Ruth Wakefield, prodala je svoj recept tvrtki Nestle za doživotnu zalihu čokolade.

Većina ljudi misli da postoje tri osnovna tipa čokolade, bijela, mliječna i tamna. Ali postoji i nešto što se zove blond čokolada i dobiva se karameliziranjem bijele čokolade. I ona je nastala slučajno kod francuskog šefa slastičarstva Frederica Baua.

Postoje još stotine zabavnih sitnica vezanih u razne čokolade, ali tu ćemo spomenuti još samo da su M&M čokoladni bomboni odneseni u svemir više od 130 puta. Navodno, osim što su im fini, astronautima je zabavno jesti ih u bestežinskom stanju.

ČOKOLADA JE ZDRAVA

Tamna čokolada je izuzetno zdrava i postoji niz studija i istraživanja koja su to i dokazala. Pomaže u održanju zdravoga srca i značajno može smanjiti srčane tegobe, pa i nastanak bolesti. Ima smirujuće djelovanje, a uz miris čokolade u zraku, ljudi se lakše i bolje koncentriraju.

Uz to što sadrži cijeli niz antioksidansa, pomaže u snižavanju kolesterola i održavanju kognitivnih funkcija, a dokazano je i da se sportaši brže oporavljaju od napornih treninga pijući čokoladno mlijeko.

Koliko je god dobro ograničiti unos čokolade, treba i uživati u njenoj dobrobiti i sjajnim okusima.

„Life is like a box of chocolates. You never know what you’re going to get.“

                                                                (Forrest Gump)

Povratak na popis