Svarun World

ŠTO ZNAČI IZRAZ CAPSULE WARDROBE?

U hrvatskom jeziku nemamo odgovarajući izraz ili prijevod osim odjeća kapsule, ali možemo si ga vrlo jednostavno protumačiti kao malo odjeće koja se međusobno može kombinirati.

Čini mi se da su Amerikanci u ovome bili jako domišljati i mislim da to moram ipak malo bolje objasniti. Dakle, trebamo cijelu definiciju.

Capsule Wardrobe se odnosi na malu kolekciju odjeće koju volimo nositi, koja nam u trenutnoj fazi dobro pristaje i koja se može međusobno dobro kombinirati, ali i dopunjava ostale stvari u našem ormaru.

Izraz se počeo koristiti još 40-tih godina prošlog stoljeća u Americi, ali je zaista zaživio 70-tih u Londonu sa Susie Faux, vlasnicom boutiqua „Wordrobe“.

Nama najpoznatija, a i vremenski najbliža je  američka kreatorica Donna Karan, koja je još više popularizirala ideju predstavljajući 1985.g. utjecajnu minimalističku kolekciju od sedam osnovnih, međusobno kompatibilnih komada odjeće za posao.

Od tih sedam osnovnih, preko 10, popeli smo se  do čak 33 bazna  komada. Tumačenja su različita, ali vaše je autorica najsklonija onome koji kaže da je to samo središte našeg ormara i tu morate biti vjerne sebi i onome u čemu se osjećate ugodno, a u čemu se dobro osjećate u tome ćete i dobro izgledati.

Dakle nećemo brojati koliko je to komada za koje godišnje doba, ali možemo se pridržavati nekih osnova da si olakšamo dnevni susret sa svojim ormarom.

ODAKLE POČETI

Dobro je početi izborom osnovne boje između crne, plave i možda sive ili smeđe.

U toj boji bi trebalo imati hlače, sako ili jaknicu, suknju, haljinu, neki ogrtač, kaput ili baloner.

To su oni osnovni komadi na koje dalje gradimo. Svaki nam treba dobro pristajati i po mogućnosti, biti malo kvalitetniji, jer su to stvari koje će se često nositi i na koje će se ostatak garderobe oslanjati.

Ovi komadi nisu nužno pomodni. Moderni da, ali i nosivi i ovo proljeće i ovu jesen.

Sada slijedi nadogradnja izborom neutralnih boja poput bijele, bež, boja kože, još crne, plave, sive ili smeđe, ali da ne bude dosadno ovdje se možemo poigrati i pokojim leopard uzorkom. U ovim bojama je došao red na bluze, košulje, veste, dolčevitke i razne druge gornje, ali i donje dijelove koji pristaju uz prvu grupu. Nikako ne zaboravite ni traper.

KAKO DALJE

Konačno dolazimo do akcentnih boja i počinjemo se zabavljati.

Tu su roza, ljubičaste, fuksije i crvene, zelene, tirkizne, maslinaste i neke druge plave, tu su točkice, cvjetovi, šare, karirani i životinjski uzorci i sve drugo što volimo.

Birajte  boju koju volite, ali i koja vam pristaje. Ako se baš morate odlučiti za nešto što vam ne paše uz ten (npr. plavušama rijetko stoji bilo koja žuta boja), birajte te boje za donje dijelove ili ih nosite u nekim uzorcima i printevima.

Što se tiče broja, neko nepisano pravilo bi bilo da jedan komad iz svake grupe pristaje bar na tri komada iz prve grupe.

Da vam olakšam, ako imamo leopard topić, bilo bi super da ga možemo nositi na hlače, sako i jaknicu iz prve grupe, ali i u kombinaciji sa nekom vestom ili kardiganom iz druge i/ili treće  grupe.

ZAČIN ZA KRAJ

Zadnji korak je izbor cipela, torbi i ostalih modnih dodataka. Ako vam je osnovna boja crna, naravno da ćete birati i crne cipele i torbu. Ali, ne bi bilo loše niti poigrati se malo sa bojama.

Zašto ne bi torba koju najčešće nosite bila u nekoj drugoj boji, neutralnoj ili možda printana, šarena i pomalo otkačena?

Dobra torba i cipele uvijek podignu i najmirniju kombinaciju, pa zato vjerujem da si tu smijemo malo ugoditi. A isto je i sa nakitom, pojasevima, šalovima, rukavicama i kapama. Birajte ih u svojim akcentnim bojama i uživajte noseći ih.

Ako ste na ova tri jednostavna, a opet tako zahtjevna koraka negdje zapeli, znate kome se obratiti.

Stojim vam na raspolaganju za sve nedoumice, pitanja i gurkanja u pravom/vašem smjeru.

Izvori: Classy yet Trendy, The Good Trade, Wikipedija, Unsplash, Pexels

Back to list

Related Posts